*Δημοτικό Διαμέρισμα, **Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα
Βαλανιδιά λίγο έξω από τη Βαλανίδα
Η Βαλανίδα ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας, απέχει από αυτήν 15 χλμ. και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 320 μ. Το χωριό πήρε το όνομά του από τις πολλές Βαλανιδιές που υπάρχουν στην περιοχή.
Η Ιερά Μονή Σπαρμού
Η πρώτη αναφορά για το χωριό γίνεται σε βιβλίο της Μονής Σπαρμού το 17ο αι. Οι κάτοικοί της επέδειξαν μεγάλη αντιστασιακή δράση, γι' αυτό και το 1944 έγινε εδώ μάχη ανάμεσα σε αντιστασιακούς και στρατεύματα κατοχής.
Οι σημερινοί 750 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία προσελκύοντας πολλούς ντόπιους και ξένους για την αγορά αγνών ντόπιων κτηνοτροφικών προϊόντων.
Οι εκκλησίες του χωριού είναι ο μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Αναργύρων (1647) και η πετρόχτιστη βασιλική της Αγίας Τριάδας (1861) που διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες, αξιόλογο τέμπλο και εντυπωσιακό καμπαναριό. Αξιοπρόσεκτα είναι τα ξωκλήσια του Αη Γιώργη, του Αη Θανάση και της Παναγίας το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού της Χράπας.
Πολλοί επισκέπτες έρχονται στο χωριό για το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας με τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και τους κλεφταρματολίτικους χορούς και τραγούδια, που διοργανώνει ο μορφωτικός σύλλογος.
Σταλακτίτες και σταλαγμίτες στο σπηλαιοβάραθρο
Αξίζει τον κόπο και ο περίπατος έως το σημαντικό σπηλαιοβάραθρο της περιοχής, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο λόγω κατολισθήσεων. Εξίσου καλή πρόταση είναι και η επίσκεψη και διάβαση στο φαράγγι της Χράπας. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαδρομή 4 χιλιομέτρων κατά μήκος του φαραγγιού, το οποίο αρχίζει από τη γέφυρα του Λουτρού και φτάνει μέχρι τα όρια της κτηματικής έκτασης της Βαλανίδας. Σε κάποιο σημείο της πεζοπορίας ο περιηγητής θα συναντήσει την ερειπωμένη πια Μονή της Παναγίας, την οποία έκαψε κάποτε ως αντίποινα για την απαγωγή της κόρης του ένας Τούρκος αγάς.