Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Τσαριτσάνη

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
ΤσαριτσάνηΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΔήμος Ελασσόνας

Ιστορία

Μετά την κατάκτηση από τους Τούρκους, το όνομα άλλαξε σε "Καλίσαλη", δηλαδή, πόλη των εκκλησιών. Αυτή η ονομασία όμως αγνοήθηκε από τους κατοίκους και την ιστορία, χρησιμοποιήθηκε μόνο στα επίσημα Τουρκικά έγγραφα της εποχής.

Η Τσαριτσάνη κτίστηκε από Έλληνες προ αμνημονεύτων ετών. Εικάζεται, από πρόχειρες ανασκαφές, ότι η αρχαία Γυρτώνη - Ηλώνη - Όθρη (την αναφέρει ο Όμηρος), ήταν χτισμένη στον βόρειο και πάνω από την Τσαριτσάνη λόφο, τον γνωστό ως "Τρανό Αηλιά". Στα ελληνιστικά χρόνια αναφέρεται ως Λειβώνη.

  Κων/νος Οικονόμου      ο εξ' Οικονόμων

Η ανάπτυξη του χωριού κορυφώθηκε τον 18ο αι., χάρη στα ανάρπαστα στις ευρωπαϊκές αγορές της εποχής προϊόντα της ντόπιας βιοτεχνίας: βαφή νημάτων και ύφανση μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων. Αυτή η άνθηση του εμπορίου οδήγησε τους κατοίκους της σε ταξίδια στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Εκεί, δέχτηκαν επιρροές από τον Διαφωτισμό, με αποτέλεσμα οι ιδέες του να διδαχτούν από τους δασκάλους της Τσαριτσάνης (και μετέπειτα διδασκάλους του Γένους): Κωνσταντίνο Κούμα, Ιωάννη Πέζαρο και Κωνσταντίνο Οικονόμου εξ Οικονόμων.

Δυστυχώς, το έτος 1813 ενέσκηψε στην Τσαριτσάνη και σε όλη την επαρχία επιδημία πανώλης, με αποτέλεσμα την ερήμωση του χωριού. Μια περιγραφή της τότε κατάστασης μας δίνει το τοπικό θρηνώδες άσμα: 
"Σ' όλο τον κόσμο ξαστεριά, σ' όλο τον κόσμο ήλιος, 
μόν' στην καημένη Τσαρίτσανη, καπνός κι αντάρα βγαίνει.. ..".

Φυσικά, το αθάνατο χωριό δε σταμάτησε να αγωνίζεται. Το όνομα του Τσαριτσανιώτη αγωνιστή Πούλιου Ταμπάκη, είναι 

Ο Επίσκοπος 
Ρωγών Ιωσήφ

στενά δεμένο με τον αγώνα του 1821. Ακόμη, είναι γνωστό ότι πολλοί Τσαριτσανιώτες αγωνιστές πολέμησαν με τον Ιερό Λόχο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη μάχη του Δραγατσανίου, στο Ιάσιο της Ρουμανίας το Φλεβάρη του 1821. Επίσης, ένας από τους ήρωες της Β' Εξόδου του Μεσολογγίου του 1826, ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ (που ανατίναξε το φρούριο του ανεμόμυλου), γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη και ήταν μαθητής του Κωνσταντίνου Κούμα.

Η Τσαριτσάνη, που την εποχή της Σλαβικής ευημερίας ονομαζόταν "Αλτίν Τσαρίτσανη" (δηλαδή χρυσή Τσαριτσάνη), άρχισε να υποσκελίζεται μετά το 1881 και την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, διότι οι Τούρκοι για να επιβλέπουν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στη Μελούνα, είχαν ανάγκη στρατιωτικών δυνάμεων, τις οποίες εγκατέστησαν στην Ελασσόνα (έδρα τότε του 66ου Τουρκικού συντάγματος πεζικού). Την Ελασσόνα επίσης όρισαν ως έδρα Καϊμακάμη (δηλαδή Έπαρχου), η οποία αν και είχε παντός είδους δημόσιες υπηρεσίες, είχε ελάχιστο Ελληνικό και χριστιανικό πληθυσμό (σε αντίθεση με την τότε Τσαριτσάνη, που είχε 5.000 Έλληνες χριστιανούς κατοίκους και ήταν έδρα μητρόπολης ως το 1915).

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τον Αύγουστο του 1942, μια ντουζίνα παλικάρια της Τσαριτσάνης ίδρυσαν την πρώτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ Ολύμπου, που οδήγησε στην εξάπλωση και ανάπτυξη του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης.

Το ηρώο στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης

Στην παρακμή του χωριού συνετέλεσαν πολλά: οι επιδρομές των Αλβανών Γκέγκηδων το 1878, η καταστροφική πλημμύρα το 1883, καθώς και η διπλή καταστροφή (1943 και 1944) του χωριού από τα Ιταλικά και Γερμανικά στρατεύματα.

Η Τσαριτσάνη σήμερα αποτελεί ανεξάρτητη αυτοδιοικούμενη κοινότητα έπειτα από την τροπολογία του σχεδίου "Καποδίστριας" που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2006.


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!
Τα περιεχόμενα

...με δυο λόγια

Ελασσόνα

Οδηγός για την πόλη της Ελασσόνας. Ξενάγηση, ιστορία, πολιτισμός, αθλητισμός, υπηρεσίες και πολλά πολλά ακόμη.

Επαρχία

Πλήρης κατάλογος που περιλαμβάνει και τα 52 χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Δείτε τα αξιοθέατα κάθε τόπου και μάθετε περισσότερα για την ιστορία του. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Όλυμπος

Το μυθικό βουνό των θεών, οικουμενικός πρεσβευτής της Ελλάδας, στέκει αγέρωχο και αιώνιο στο διάβα της ιστορίας. Αδιάσπαστο κομμάτι της Επαρχίας Ελασσόνας. Γνωρίστε το!!

e-Οδηγός

Οδηγός της Επαρχίας. Βρείτε συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με την πόλη αλλά και ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας. Σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν...

Εκδηλώσεις

Μάθετε περισσότερα για τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην Επαρχία Ελασσόνας. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Φωτογραφίες

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή και τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Αξίζει να το δείτε!!

Συνδέσεις

Συνδέσεις προς άλλους δικτυακούς τόπους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Επικοινωνία

Αν έχετε κάποιο σχόλιο ή παρατήρηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το elassona.com.gr από δώ.

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -