Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Ελασσόνα > Ι. Μητρόπολη > Ιερές Μονές

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr

 

Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας

Μη επανδρωμένες Ιερές Μονές

Στην περιοχή της Μητρόπολης Ελασσόνας υπάρχουν ακόμη και τα παρακάτω μη επανδρωμένα Μοναστήρια.

 1. Άγιος Αθανάσιος Τσαριτσάνης. Βρίσκεται λίγο έξω από την Τσαριτσάνη, παραπλεύρως της Ν.Ε.Ο. Λάρισας - Ελασσόνας. Ο ναός της μονής χτίστηκε το 1611 και αρχικά ήταν μετόχι του Αγίου Δημητρίου Τσαριτσάνης (Βαλέτσικο). Διέθετε σημαντικές κτηριακές εγκαταστάσεις, γνώρισε όμως την καταστροφή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η περιουσία του ήταν σημαντική, όμως πουλήθηκε για να καλύψει τις κατά καιρούς ανάγκες των σχολείων της Τσαριτσάνης. Σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό και το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου.
   

 2. Άγιος Δημήτριος Τσαριτσάνης. Είναι ευρύτερα γνωστό σαν Βαλέτσικο. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (8 χλμ.) από την Τσαριτσάνη, σε γραφικότατη και κατάφυτη περιοχή. Γνώρισε εποχές ευημερίας κατά τις οποίες η δύναμή του, σύμφωνα με μαρτυρίες, ξεπερνούσε τους 70 μοναχούς. Διατηρούνται το Καθολικό και αρκετά από τα παλιά κελιά ενώ έχουν γίνει και κάποιες εργασίες συντήρησης. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο.
   

 3. Μονή Τσούμας. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται κοντά στο Δαμάσι και χτίστηκε γύρω στα 1765. Γνώρισε πολλές καταστροφές. Το 1897 κάηκε και ανακαινίστηκε την ίδια χρονιά. Σώζεται μόνο το Καθολικό.
   

 4. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλικόβου. Είναι γνωστό με την ονομασία Παναγία Σαρανταπόρου. Η παράδοση αναφέρει το 1750 σαν έτος ανέγερσης του ναού. Υπήρξε μικρό επαρχιακό μοναστήρι με ελάχιστη περιουσία. Διατηρήθηκε σε λειτουργία μέχρι το 1919.
   

 5. Αγία Τριάδα Γιαννωτών. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γιαννωτά. Ιδρύθηκε πιθανώς το 1155 και κατά τη μακραίωνη ιστορία του γνώρισε ημέρες δόξας και μεγαλείου αλλά και μεγάλες καταστροφές, ακολουθώντας τις τύχες των κατοίκων. Κατά την παράδοση στο Κρυφό Σχολειό του έμαθε τα πρώτα γράμματα ο περίφημος αγωνιστής και αρματολός Νικοτσάρας. Σήμερα σώζεται το Καθολικό κατάγραφο με τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης, ενώ τα ερειπωμένα κτίρια τριγύρω μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο.
   

 6. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Είναι γνωστό με την ονομασία μονή Παλαιοκαρυάς και βρίσκεται κοντά στην Κρανέα. Ιδρύθηκε το 1630 και διατηρούσε μεγάλη περιουσία. Σώζεται το Καθολικό καθώς και ο πύργος που χρησίμευε στην άμυνα της Μονής. Στο επάνω τμήμα του σώζεται παρεκκλήσι. Λειτούργησε μέχρι το 1930. Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου, από την επαρχιακή οδό Ελασσόνας - Δεσκάτης.
   

 7. Άγιος Αντώνιος Κοκκινόγης. Είναι γνωστό και ως Μονή Δεμιράδων. Ιδρύθηκε το 1775 και ανακαινίστηκε το 1794. Αρχικά ήταν μετόχι της κοντινής Μονής Αγίου Αντωνίου Σιάπκας και αργότερα ανεξάρτητο Μοναστήρι. Είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και διατηρήθηκε μέχρι το 1943, έτος κατά το οποίο πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα κατοχής. Διατηρείται σε καλή κατάσταση το Καθολικό, το οποίο λειτουργεί ως ενοριακός ναός της γειτονικής Κοκκινόγης.

Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος
Επικοινωνία

Ιερά Μητρόπολη
Τηλ.:24930 22 245
Φαξ:24930 25 146

Διεύθυνση
Ι. Μ. Ελασσόνας
1ης Μεραρχίας 2
402 00 Ελασσόνα

Περισσότερα
Ενοριακοί Ναοί

Άγιος Δημήτριος
Τηλ.:24930 23 611
Φαξ: 

Άγιος Αρσένιος
Τηλ.:24930 24 020
Φαξ: 

Άγιος Σπυρίδων
Τηλ.:24930 23 370
Φαξ: 

Εισοδίων Θεοτόκου
Τηλ.:24930 23 612
Φαξ: 
Σχετικές συνδέσεις

Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας
Στοιχεία επικοινωνίας των Ενοριακών Ναών της Επαρχίας Ελασσόνας
Φωτοαφιέρωμα στο Μοναστήρι της Παναγίας
Επισκοπικός Κατάλο-γος Αρχιερατευσάντων στην Ι.Μ. Ελασσόνας


 

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -