Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Ελασσόνα

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr

 

ΕλασσόναΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΔήμος Ελασσόνας

 Δήμος:Ελασσόνας
 Δ.Δ.:*Ελασσόνας
 Κάτοικοι:**14.563
 Απόσταση:***38 χλμ. / 398 χλμ.
 Υψόμετρο:300 μ.
 
*Δημοτικό Διαμέρισμα, **Απογραφή 2001, ***Από Λάρισα / από Αθήνα

Ελασσόνα, στη σκιά του Ολύμπου!


Ο Νομός Λάρισας

Η Ελασσόνα βρίσκεται στο νομό Λάρισας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας και έδρα των δώδεκα θεών της Αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας.

Την Ελασσόνα διασχίζει ο Ελασσονίτης ποταμός (ή Ελασσονίτικος), ο οποίος συμβάλλει με τον Τιταρήσιο και εκβάλλει στον

Ανατολική άποψη της Ελασσόνας με τον Ελασσονίτικο ποταμό

Πηνειό, το πιο μεγάλο ποτάμι της Θεσσαλίας. Το ποτάμι χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη, την παλιά πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας και ονομάζεται Βαρόσι, και στη νέα πόλη που απλώνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού. Τα δύο μέρη της πόλης συνδέουν τρεις γέφυρες και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι, που αποτελεί αξιοθέατο της Ελασσόνας.


Βορειοανατολική άποψη της Ελασσόνας με φόντο τον Όλυμπο

Στην πόλη αλλά και σε ολόκληρο τον κάμπο της Ελασσόνας δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το καθολικό του οποίου είναι κτίσμα του 13ου αιώνα. Αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης αλλά ταυτόχρονα και το σημαντικότερο μνημείο της ευρύτερης περιοχής.

Αεροφωτογραφία της Ελασσόνας

Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο παρέχοντας πρόσβαση από την κεντρική στη βόρειο Ελλάδα, ενώνοντας οδικά τους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης και Γρεβενών. Απέχει από τη Λάρισα 38 χλμ., από την Κατερίνη 70 χλμ., από την Κοζάνη 78 χλμ. και από τον Τύρναβο 22 χιλιόμετρα.

Είναι έδρα της Επαρχίας Ελασσόνας η οποία χωρίζεται διοικητικά σε έξι Δήμους οι οποίοι περιλαμβάνουν συνολικά 37 Δημοτικά Διαμερίσματα και τρεις Κοινότητες οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά 4 Κοινοτικά Διαμερίσματα. Η Επαρχία Ελασσόνας περιλαμβάνει στην περιφέρειά της συνολικά 52 χωριά.

Η Ελασσόνα είναι έδρα του Δήμου Ελασσόνας ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον 13 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό 14.563 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001, και είναι οργανωμένος σε 9 Δημοτικά Διαμερίσματα. Ο πληθυσμός παρουσιάζει αυξητική τάση, όπως φαίνεται και από τις πληθυσμιακές μεταβολές.

Επιπλέον είναι έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας στην επικράτεια της οποίας, εκτός από την Επαρχία Ελασσόνας, περιλαμβάνεται και η Δεσκάτη. Πολιούχος της Ελασσόνας είναι ο Άγιος Δημήτριος η μνήμη του οποίου τιμάται πανηγυρικά την 26η Οκτωβρίου η οποία είναι μέρα αργίας για την Ελασσόνα.

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην πόλη είναι τα Ελευθέρια όπου γιορτάζεται η απελευθέρωση της Ελασσόνας από τους Τούρκους, την 6η Οκτωβρίου 1912. Η πιο διάσημη εκδήλωση, λόγω της πανελλαδικής προβολής της, είναι Γιορτή φέτας που διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία και με άλλους φορείς περί τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε δύο χρόνια.

Ο λόφος της Ολυμπιώτισσας

Ο επισκέπτης, εκτός από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, μπορεί να δει τα εκθέματα του μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Το παλιό τοξωτό γεφύρι στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας είναι ιδανικό σημείο για αναμνηστικές φωτογραφίες. Οι φυσιολάτρες θα εκτιμήσουν μια βόλτα στην κοντινή λίμνη του Κεφαλόβρυσου καθώς επίσης και τη διαδρομή στον δασικό δρόμο από την Ολυμπιώτισσα προς το Δρυμό.

Το προαύλιο του Αγ. Σπυρίδωνα

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στην Τσαριτσάνη (1675) με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς, ενώ το Μετέωρο της Περραβίας, το παρεκκλήσι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος επίσης στην Τσαριτσάνη, είναι ακόμη μία επιλογή.

Hotel Olympion
Ισαύρων 2, Ελασσόνα 
Τηλ: 24930 22 278
Fax: 24930 22 278

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του σε κάποιο από τα πολυάριθμα καφενεία της πόλης και νόστιμους μεζέδες ή φαγητό στα ουζερί και τις ψησταριές. Οι μερακλήδες δεν πρέπει να παραλείψουν να δοκιμάσουν τσίπουρο Τσαριτσάνης. Για την ώρα της ανάπαυσης, εάν κάποιος θέλει να παραμείνει στο κέντρο της πόλης, μπορεί να επιλέξει το Olympion Hotel απέναντι από την κεντρική πλατεία.

Ελασσόνα
Η Ελασσόνα Γενική άποψη της πόλης

www.elassona.com.gr
 

e-Οδηγός Ελασσόνας

Τουριστικά:
 » Διαμονή
 » Φαγητό
 » Αξιοθέατα
 » Διασκέδαση
 » Μετακίνηση
 » Τράπεζες και ΑΤΜ

Τοπικά:
 » Υπηρεσίες
 » Δήμοι - Κοινότητες
 » Εκκλησίες
 » Σχολεία
 » Σύλλογοι

Έκτακτα:
 » Κέντρο Υγείας - Ιατρεία - Νοσοκομεία
 » Σώματα Δημόσιας Ασφάλειας
 » Φαρμακεία
 » Βενζινάδικα

Χρήσιμα:
 » Εφημερίδες
 » Ραδιοφωνικοί σταθμοί
 » ΟΤΕ
 » ΔΕΗ
 » ΔΕΥΑΕΛ

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -